Jedinečnost výroby

Technologie výroby spolu s kvalitou výchozí suroviny určují výslednou kvalitu kokosového oleje. Při běžné výrobě kokosového oleje se kokos zahřívá na vysokou teplotu a lisuje se za použití vysokého tlaku. Získá se tak sice velké množství oleje, ale olej ztrácí mnoho ze svých kvalit. Lisování za studena je velmi šetrná metoda, díky které si olej uchovává maximum prospěšných látek a vitamínů.

Při zpracování PURITY VISION® kokosového oleje dbáme na to, aby celý proces včetně balení probíhal při nízkých teplotách pro zachování všech prospěšných látek a vitamínů.

Porovnání výrobních technoogií kokosových olejů PURITY VISION®

Mokrý proces výroby – Raw Kokosový olej

Díky jedinečné technologii a speciálnímu systému centrifug nedochází k zahřátí oleje v žádné fázi jeho výroby. Díky tomu PURITY VISION® Raw Bio Kokosový olej poskytuje nejvyšší možný obsah vitamínů, antioxidantů, minerálů a středně dlouhých mastných kyselin. Má bohatší a hlavně čistší chuť a vůni.

 

Raw Bio Kokosový olej je zpracován během cca 90 minut od rozseknutí ořechu a nesetká se s teplotou vyšší než 40 °C. Díky tomu si zachová 100 % minerálů a výživných látek. Čerstvý kokosový ořech se zbaví slupky, syrová dužina se rozemele a přepasíruje, čímž vznikne kokosové mléko. Mléko obsahuje kromě oleje také určité množství vody. Právě voda je složkou, která se poměrně rychle kazí a způsobuje žluknutí oleje, proto je potřeba ji odstranit. Děje se tak ve speciální soustavě centrifug, v níž je mléko opakovaně odstřeďováno. Výsledným produktem je čistý 100% Raw kokosový olej.

Klasický suchý proces výroby za studena lisovaných olejů

Panenský Bio Kokosový olej se vyrábí tzv. „suchou“ technologií. Tímto způsobem je vyrobeno 90 % panenských kokosových olejů dostupných na trhu. Čerstvý kokosový ořech se zbaví slupky, surová dužina se rozemele a vysuší. Přirozeným způsobem by se dužina sušila několik dní, proto se používají sušičky. Zde je dužina sušena při 70–120 °C. Při tomto procesu se z dužiny uvolňuje charakteristická kokosová vůně. Z usušené dužiny se metodou za studena vylisuje olej. Ten se následně filtruje, aby se zbavil zbytků dužiny. Díky zahřívání výchozí suroviny dojde k malé ztrátě prospěšných látek, nicméně výsledný olej je stále velmi kvalitní a má typickou kokosovou vůni.

Výroba kokosového oleje bez vůně

Kokosový olej bez vůně se vyrábí stejnou „suchou“ metodou jako panenský kokosový olej, pouze výchozí surovina je jiná. Jde o tzv. kopru. Kopra je kokosová dužina, která je však zpracována až delší dobu po sklizni. Podobně jako každé jiné ovoce za tu dobu trochu zavadne, ztmavne a změní svou vůni. Dužina se opět usuší, rozemele a z ní se vylisuje olej. Tento olej je však třeba dodatečně upravit: zbavit jej tmavé barvy, tedy vybělit a odstranit nežádoucí vůni. Děje se tak za použití vyšších teplot, které zničí některé vitamíny.

Země původu kokosových olejů PURITY VISION®: Filipíny – Mindanao